Γέρακας Λακωνίας: Το φιόρδ της Ελλάδας!

 


Ένας από τους προικισμένους τόπους της Ελλάδας, η Λακωνία, σε κάθε γωνιά της κρύβει και από ένα μαγικό τοπίο που περιμένει τους επισκέπτες του νομού να το ανακαλύψουν.

Το μικρό χωριό του Γέρακα, στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, είναι ένα από αυτά. Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό του που το κάνει μοναδικό σε ολόκληρη τη Λακωνία, και όχι μόνο; Το μαγικό τοπίο που αντικρίζει κανείς εδώ παραπέμπει στη μακρινή Νορβηγία, με το εντυπωσιακό φιόρδ να κόβει την ανάσα.

Σε απόσταση μόλις 22 χλμ. από τη Μονεμβασιά, στην ανατολική ακτή του νομού, ο Γέρακας αποτελεί έναν άγνωστο για το ευρύ κοινό προορισμό, ο οποίος, ωστόσο, εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη του.


Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς, το Λιμάνι, το Γέρακα και τον Άη Γιάννη, ενώ αποτέλεσε ναυτικό σταθμό των Βυζαντιντών για την αντιμετώπιση των Σαρακηνών. Επίσης, λειτούργησε και ως αγκυροβόλιο των Σπετσιωτών και Υδραίων εμπόρων, καθώς και όλων εκείνων που ήθελαν να αποφύγουν την φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Σήμερα το μικρό, γραφικό και απάνεμο λιμανάκι του φέρνει στο νου εικόνες από αιγιοπελαγίτικο νησί, με τα ασβεστωμένα σπίτια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τα γραφικά ταβερνάκια πλάι στη θάλασσα. Ο δε συνδυασμός με την ανυπέρβλητη ομορφιά της φύσης, δημιουργεί ένα υπέροχο τοπίο.



Σχόλια