Κορωνοϊός: Τι ισχύει για τις γιορτές

 


Στο γεγονός ότι άπαντες πρέπει να πειθαρχήσουν και να γιορτάσουν με περιορισμούς τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στάθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. «Είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί, για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση του κορονοϊού μετά τις γιορτές», είπε χαρακτηριστικά.

«Όπως γιορτάσαμε διαφορετικά το Πάσχα, έτσι διαφορετικά θα είναι και τα φετινά Χριστούγεννα», πρόσθεσε και εξήγησε: «Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, δεν θα γιορτάσουμε σε μεγάλες παρέες. Το ιδανικό είναι γύρω από το γιορτινό τραπέζι να είναι μόνο η οικογένειά μας ή ακόμα μια οικογένεια το πολύ μέχρι εννέα άτομα.


Καλό είναι να είναι οι ίδιες οικογένειες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, για να διατηρήσουμε περιορισμένο τον κύκλο μας».

Ο κ. Χαρδαλιάς σχετικά με τα μέτρα ανέφερε πως δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση και διαφοροποίηση. Όπως ανέφερε η μοναδική αλλαγή θα είναι οι περισσότεροι και πιο αυστηροί έλεγχοι, ειδικότερα κατά τις ώρες που ισχύουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 22:00 ως τις 05:00 και δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η μοναδική εξαίρεση θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα. Η ΕΛ.ΑΣ. και οι μηχανισμοί ελέγχου θα είναι παντού. Ειδικότερα τις ώρες της απαγόρευσης», ανέφερε.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε: «Τα παιδιά φέτος δεν θα πουν τα κάλαντα, αυτά τα Χριστούγεννα τα πάντα είναι διαφορετικά. Εξάλλου, δεν προβλέπεται τέτοια κατ’ εξαίρεση μετακίνηση».

Σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως θα επιτραπεί η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου), την Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου) και τα Φώτα (6 Ιανουαρίου), με παρουσία ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και με δυο μέτρα απόσταση προς κάθε κατεύθυνση εντός των ναών. Ο μέγιστος αριθμός πιστών που επιτρέπεται σε έναν ναό είναι τα 25 άτομα ενώ στις Μητροπόλεις μπορούν να βρίσκονται εντός μέχρι 50 άτομα. Μάλιστα, υπογράμμισε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή των πιστών στους χώρους λατρείας.


«Οι φετινές γιορτές θα είναι ιδιαίτερες, τα μέτρα δεν μας επιτρέπουμε να γιορτάσουμε αλλά είναι απαραίτητα για τη δημόσια υγεία και την προστασία των ανθρώπινων ζωών», ανέφερε στη συνέχεια ο υφυπουργός και έφερε σαν παράδειγμα άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου κι εκεί τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.

«Πολλές χώρες δεν έκαναν άρση μέτρων ενώ ακόμα και χώρες που άνοιξαν καταστήματα και εστιατόρια τα έκλεισαν ξανά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εντοπιστεί μια μετάλλαξη του ιού, που φέρνει νέα δεδομένα και στις αφίξεις από τη συγκεκριμένη χώρα», είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε τι συμβαίνει με όσους έρχονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασιλείο υπογραμμίζοντας πώς όσοι έρχονται θα πρέπει να κάνουν άμεσα rapid test και να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών. Για να βγουν από αυτή θα κάνουν νέο PCR, πέρα από αυτό που θα πρέπει να έχουν μέχρι 72 ώρες πριν το ταξίδι προς την Ελλάδα, το οποίο προφανώς και θα πρέπει να είναι αρνητικό για να βγουν από τον περιορισμό.


Πηγή: newsbomb.gr

Σχόλια