Απαγόρευση κυκλοφορίας : Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται μετά τις 21:00

 


Ακόμα σκληρότερο θα είναι από την Παρασκευή το lockdown, που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή στη χώρα μας, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κοροναϊού.

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε ήδη την 5η μέρα lockdown, η κυβέρνηση, δια στόματος Νίκου Χαρδαλιά, ανακοίνωσε νέα, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 21:00 έως και τις 05:00. Σε αυτό το διάστημα, οι πολίτες μπορούν να στείλουν μόνο 2 κωδικούς μετακίνησης για τις εξόδους τους.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, για το επόμενο διάστημα, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για εργασία, υγεία και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία, ενώ για τα παραπάνω ισχύει κανονικά η χρήση του SMS 13033.

Συγκεκριμένα:

Με τον αριθμό 1 στο 13033: Μετακίνηση για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.

Με τον αριθμό 6 στο 13033: Μικρή βόλτα κατοικίδιου, κοντά στην οικία.

Όσον αφορά στην εργασία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, είναι απαραίτητη η βεβαίωση μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ξανά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Οι κωδικοί για μετακινήσεις από τις 05:00 έως τις 21:00

Για όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή 05:00 έως 21:00 η έξοδος από το σπίτι, γίνεται για τους εξής 6 λόγους που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς και για λόγους εργασίας.

Οι κωδικοί ισχύουν ως εξής:

Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό

Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)

Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Αλλαγές και στην ατομική άθληση

Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Ακόμα, ξεκαθάρισε πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

Σχόλια