Μονοήμερες αποδράσεις στη Λακωνία!


Με αφορμή την αργία της 28ης Οκτωβρίου που πλησιάζει, συγκεντρώσαμε κάποιες ιδέες για μονοήμερες εκδρομές που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εντός του νομού της Λακωνίας. Τα μέρη είναι πολλά και τα περισσότερα από αυτά πανέμορφα και άξια προς εξερεύνηση. Αξίζουν να αφιερώσουμε χρόνο για να εξερευνήσουμε όλο το νομό και τους θησαυρούς του.

ΓΥΘΕΙΟ


Το Γύθειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού, μετά την πρωτεύουσα Σπάρτη.  Έχει έναν νησιώτικο αέρα και γοητεύει όποιους το πρωτοαντικρίσουν.

Στο Γύθειο θα δείτε το Παρθεναγωγείο, το οποίο χτίστηκε το 1886 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Τσίλλερ και το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου στεγάζεται στο Δημαρχείο. Στην κορυφή του βουνού Κούμαρος βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων με πανοραμική θέα προς το Γύθειο και όλο τον Λακωνικό Κόλπο.

Λίγο έξω από το Γύθειο βρίσκεται το Αρχαίο Γύθειο,  στο οποίο σώζονται  ο ναός των αυτοκρατόρων Αυγούστου και Τιβέριου, τα λουτρά και το αρχαίο θέατρο της πόλης από τα ρωμαϊκά χρόνια.  Στα 10 χλμ. από το Γύθειο, στον δρόμο προς την Αρεόπολη θα συναντήσετε το Μεσαιωνικό Κάστρο.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το πανέμορφο νησάκι Κρανάη το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ακτή από το 1896. Εκεί, κτισμένος από το 1829 στέκει ο παραδοσιακός, πέτρινος πύργος του οπλαρχηγού και τρίτου μπέη της Μάνης Τζανετάκη Γρηγοράκη, που σήμερα λειτουργεί ως  Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. Στο βορειότερο άκρο του νησιού, επάνω στα ερείπια του Ναού της Αφροδίτης  θα δείτε το κεραμοσκεπές εκκλησάκι του Αγ. Πέτρου. Ο βράχος στον οποίο  χτίστηκε το 1873 ο ύψους 22 μέτρων οκταγωνικός Φάρος προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη του Γυθείου.


ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ


Στη Μονεμβασιά μπορείτε να επισκεφθείτε τρία σημαντικά μουσεία με σημαντικότερο αυτό της Αρχαιολογικής Συλλογής στο Κάστρο της Μονεμβασιάς με ευρήματα από την παλαιοχριστιανική περίοδο ως και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τα λαογραφικά μουσεία στη Ρειχιά και στις Βελιές με αντικείμενα από περασμένους αιώνες από την καθημερινή ζωή στα χωριά της Μονεμβασιάς, τα επαγγέλματα καθώς και συνολικότερα τον τρόπο που ζούσαν στην αγροτική κοινωνία της Πελοποννήσου αλλά και τα ήθη και έθιμα των κατοίκων.

Στοιχεία από την αγροτική ζωή της περιοχής δίνουν και ο εντυπωσιακός Νερόμυλος των Ταλάντων καθώς και το αναπαλαιωμένο Λιοτρίβι.


Στη Μονεμβασιά υπάρχει επίσης πλήθος ιστορικών εκκλησιών και μονών λόγω και της μακράς θρησκευτικής παράδοσης των κατοίκων της περιοχής. Σημαντικοί βυζαντινοί ναοί, γραφικά ξωκκλήσια, μοναστήρια και ασκηταριά συνθέτουν ένα σημαντικό πόλο έλξης για θρησκευτικό τουρισμό και όχι  μόνο…

ΜΥΣΤΡΑΣ

Ο σημαντικότερος τουριστικός πόλος έλξης στη Σπάρτη, συνδεδεμένος άρρηκτα με την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αφού εδώ στέφθηκε το 1448 o τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος. Πρόκειται για ένα μοναδικό σύνολο από μνημεία φράγκικα, βυζαντινά και οθωμανικά, που διηγούνται με τη δική τους γλώσσα την ιστορία του Μυστρά. Πρώτοι διέγνωσαν τη σημαντική στρατηγική θέση του οι Φράγκοι και το 1249 ο ηγεμόνας Γουλιέλμος Β΄ Βιλεαρδουίνος έχτισε στην κορυφή του ένα κάστρο, προσπαθώντας να εδραιώσει την εξουσία του στην ανατολική Πελοπόννησο. Δεκατρία χρόνια αργότερα, όμως, αναγκάστηκε να το παραδώσει στους Βυζαντινούς.


Από τα μέσα του 14ου αιώνα ο Μυστράς υπήρξε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μορέως και βάση των Βυζαντινών στην Πελοπόννησο. Το 1460 παραδόθηκε στους Τούρκους. Τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα ο Μυστράς ήταν ακόμα κατοικημένος, η νέα πόλη της Σπάρτης, όμως, απορρόφησε τον πληθυσμό της ιστορικής καστροπολιτείας, η οποία τελικά ερήμωσε. Πλησιάζοντας με το αυτοκίνητο, αποκτάτε μια πρώτη εικόνα: οι οχυρώσεις διατηρούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ οι τρούλοι των εκκλησιών και τα χαλάσματα των σπιτιών ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα κυπαρίσσια. Τα βυζαντινά καλντερίμια αυλακώνουν ακόμη τις πλαγιές του λόφου. Σας προτείνουμε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στη δεύτερη είσοδο, απ’ την οποία θα βρεθείτε στην Πάνω Χώρα, όπου βρίσκονται και τα σημαντικότερα μνημεία (ο Μυστράς χωρίζεται σε τρία βασικά πολεοδομικά επίπεδα: το οχυρωμένο κάστρο βρίσκεται στην κορυφή, ενώ ακολουθούν η Πάνω και η Κάτω Χώρα). Όλα τα αξιοθέατα που αναφέρουμε βρίσκονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Σε κοντινή απόσταση από το κάστρο και στο γειτονικό οικισμό Πικουλιάνικα θα βρείτε όμορφους ξενώνες και ταβέρνες.

ΚΟΣΜΑΣ

Ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας και από τα πιο γνωστά και δημοφιλή χωριά του Πάρνωνα. Ο ταξιδιώτης θα το συναντήσει στη διαδρομή που συνδέει την Αρκαδία με τη Λακωνία, το Λεωνίδιο με το Γεράκι, τη Μονεμβασία και τη Σπάρτη.
Βρίσκεται αμφιθεατρικά κτισμένο με τη πλατεία του χωριού σε υψόμετρο 1150μ, να αγναντεύει τα πανέμορφα ελατοδάση που σκεπάζουν τις πλαγιές του βουνού, με θέα που ξεπερνάει τις απέραντες κορυφογραμμές και διατρέχει το Αιγαίο, από τις Σπέτσες έως και τη Μήλο.



Με πετρόχτιστα διώροφα σπιτάκια τριγυρισμένα από έλατα, καρυδιές και καστανιές και μία από τις γοητευτικότερες πλακόστρωτες πλατείες με πυκνόφυτα δροσερά πλατάνια και την επιβλητική πέτρινη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων (του 1884). Δύσκολο σήμερα για τον επισκέπτη να φανταστεί το χωριό κατεστραμένο από τους Γερμανούς που το πυρπόλησαν στις 29/1/1944. Σα μόνη ανάμνηση στέκει επάνω στη πλατεία το ηρώο καθώς και το μνημείο του Φεστούτσου στην είσοδο του χωριού στη θέση της ομώνυμης μάχης μεταξύ κοσμιτών ανταρτών και του ιταλικού κατοχικού στρατού.
Τα σοκάκια θα σας φέρουν σε γειτονιές με κτίσματα θαυμαστής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, παλιά δε μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε διαδρομές ανάμεσα από πολλά έλατα, πουρνάρια και καστανιές, αγριολούλουδα και αρωματικά φυτά, σε πηγές με κρυστάλλινα νερά, σε παλιά εκκλησάκια ορισμένα με σπάνια έργα τέχνης, στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στη κορυφή του βουνού που λούζεται από το φως του ήλιου και της σελήνης, στο ρέμα του Αη-Γιάννη βαθιά μέσα στο καστανεώνα.

ΑΡΕΟΠΟΛΗ


Η εξαιρετικά γραφική πόλη της Αρεόπολης είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας, στο κέντρο της Μάνης του νομού Λακωνίας. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός –από τους ωραιότερους στην Ελλάδα- και Βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων και σε απόσταση 72 χλμ. από την Σπάρτη.

Το παλιότερο όνομα της περιοχής ήταν Τσίμοβα, ως το 1836 που μετονομάσθηκε σε Αρεόπολη. Πιθανή εκδοχή για την προέλευση του ονόματός της είναι ότι οι παλιοί Μανιάτες της έδωσαν το όνομα του θεού του πολέμου Άρη ή ονομάστηκε έτσι από τους αέρηδες που χτυπούν την περιοχή.

Από την Αρεόπολη θα σας μαγέψει η υπέροχη θέα στα δυτικά του Μεσσηνιακού κόλπου.

Το κέντρο της Αρεόπολης έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός ενώ θα σας εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική του και την ιδιαιτερότητα του μανιάτικου τοπίου.


Η Λακωνία σας περιμένει για να σας μαγέψει!

Σχόλια