Παραδοσιακός Μουσακάς

 


Σήμερα θα φτιάξουμε τον παραδοσιακό ελληνικό μουσακά που όλοι λατρεύουμε, μικροί και μεγάλοι. Στους περισσότερους από εμάς  θυμίζει  «γιαγιά» και  «χωριό». Στους ξένους θυμίζει «Ελλάδα», μιας και αποτελεί ένα από τα σήματα κατατεθέν  της ελληνικής γαστρονομίας. Σίγουρα όμως αποτελεί ένα φαγητό που κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί.

Υλικά

5 φλάσκες μελιτζάνες

5 μεγάλα κολοκυθάκια

8 πατάτες

Λίγη τριμμένη φρυγανιά

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

100γρ κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας, τριμμένο

Αλάτι

Για τη μπεσαμέλ

100γρ  βούτυρο

100γρ  αλεύρι

1 λίτρο γάλα

1/2 κρεμμύδι

2 γαρίφαλα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Πιπέρι

Για το κιμά

500γρ κιμά μοσχαρίσιο

500γρ κιμά χοιρινό

1 κρεμμύδι

Λίγο λευκό κρασί για το σοτάρισμα

1 κ. σ. πελτέ

Μπαχάρι

Αλάτι

Πιπέρι

1 κύβο λαχανικών



Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας  το κιμά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε το κιμά και ανακατεύουμε μέχρις ότου πάρει χρώμα και θωρακίσει  τα υγρά του. Έπειτα προσθέτουμε το πελτέ, τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας και το σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και τα υπόλοιπα υλικά μας και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά ώσπου να πιεί τα υγρά του.

Έπειτα προετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.  Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μία κατσαρόλα εκτός από τα αυγά και το τυρί.  Τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να βράσει και να πήξει η κρέμα σε μέτρια φωτιά. Μόλις είναι έτοιμη την αποσύρουμε από το μάτι και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.  Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα δύο αυγά χτυπημένα με γρήγορες κινήσεις  ενώ παράλληλα την ανακατεύουμε με το σύρμα.  Τέλος, προσθέτουμε το τυρί και αλατοπιπερώνουμε.

Στη συνέχεια κόβουμε τα λαχανικά μας σε φέτες πάχους 0,5 εκ. Τα αλατίζουμε και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά. Εναλλακτικά, για να γίνει πιο ελαφρύς ο μουσακάς μας, μπορούμε να τα απλώσουμε σε λαμαρίνες, να τα αλατίσουμε, να τα ραντίσουμε με λάδι και να τα ψήσουμε στο φούρνο στους 200ºC για 10 – 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και όχι να ξεραθούν.

Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε  λίγη φρυγανιά τριμμένη, για να τραβήξει τα υγρά και προσθέτουμε  σε στρώσεις τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Ανάμεσα στις στρώσεις, προσθέτουμε λίγο κίτρινο τυρί τριμμένο.  Έπειτα τοποθετούμε τον κιμά και τέλος τη μπεσαμέλ. Πάνω της ραντίζουμε πάλι με λίγη φρυγανιά τριμμένη.

Ψήνουμε στο φούρνο στους  200ºC μέχρις ότου η μπεσαμέλ να πάρει ένα χρυσορόδινο χρώμα.




Χρήσιμες συμβουλές

Μπορούμε να συνδυάσουμε τηγανιτά με ψητά λαχανικά για πιο ελαφρύ μουσακά. Τηγανίζουμε πατάτες και κολοκυθάκια και ψήνουμε τις μελιτζάνες που απορροφούν το περισσότερο λάδι κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος.

Για να αποφύγουμε τα πολλά υγρά από τα λαχανικά στο ταψί, αφού βγάλουμε το πρώτο κομμάτι βάζουμε στη θέση του μία φέτα ψωμί. Αυτή θα τραβήξει τα υγρά και θα μας βοηθήσει να βγάλουμε τα υπόλοιπα κομμάτια χωρίς να διαλύονται.

Καλή σας όρεξη!


Σχόλια