Νέα ψηφιακή εποχή για τα ΚΕΠ



Μία νέα εποχή έχει ήδη ξεκινήσει για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Ελλάδας, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, που πλέον περνούν στην ψηφιακή εποχή και εκσυγχρονίζονται.

Η ανάγκη για περιορισμό των μετακινήσεων αλλά και του συνωστισμού, λόγω του κορονοιού , ώθησε στη δημιουργία του ψηφιακού ΚΕΠ με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς τη φυσική τους παρουσία στα εκάστοτε καταστήματα.  

Πλέον, ο καθένας από εμάς, μπορεί να επισκεφτεί  την ιστοσελίδα www.ermis.gov.gr και να αιτηθεί τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζεται όπως εξουσιοδότηση, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γέννησης κ.ά.  Το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνδεθεί στη σελίδα με τους κωδικούς του taxisnet  και να αιτηθεί  ότι χρειάζεται . Αφού πραγματοποιηθεί η διεκπεραίωση της αίτησής του, έχει την επιλογή να τη λάβει  είτε σε ηλεκτρονική μορφή στη ψηφιακή του θυρίδα ή στο  email του, είτε να τη παραλάβει αυτοπροσώπως από το ΚΕΠ της επιλογής του.

Κατά τη διάρκεια της υποβολής της αίτησης δίνεται η δυνατότητα επιλογής της αποκλειστικής ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης  καθώς και η ενημέρωση με sms μόλις είναι  έτοιμο το έγγραφο.

Οι πιο δημοφιλείς ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι:

      1.       Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης
2.       Χορήγηση αντιγράφου πιστοποιητικού γέννησης
3.       Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης
4.       Βεβαιώσεις χρόνου ασφάλισης στο ΙΚΑ
5.       Χορήγηση πιστοποιητικού εντοπιότητας
6.       Βεβαίωση καταβολής εισφορών για φορολογική χρήση από ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ
7.       Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου
8.       Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος καυσίμων
9.       Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου
10.   Χορήγηση πιστοποιητικού εγγραφής στα μητρώα αρρένων
11.   Αίτηση καταγγελίας καταναλωτή στα ΚΕΠ
12.   Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα με βαριά αναπηρία
13.   Άνοιγμα οικογενειακής μερίδας λόγω γάμου
14.   Βεβαίωση περί μη ασφάλισης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)
15.  Χορήγηση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης και μεταβολών για δασκάλους ή νηπιαγωγούς

Ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας αλλά και μια απαραίτητη βοήθεια σε όλους όσους δεν διαθέτουν ελεύθερο χρόνο να μεταβούν στα καταστήματα την ώρα λειτουργίας τους. Τέλος, θέτει ένα σημαντικό λιθαράκι, προκειμένου να εισέλθει  η εξυπηρέτηση του δημοσίου στην Ελλάδα στη νέα ψηφιακή εποχή, όπως γίνεται εδώ και χρόνια στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου.

Σχόλια