Παυλοπέτρι : Η Ελληνική "Χαμένη Ατλαντίδα"

 


Στα 700μ ΒΑ από το λιμάνι της Ελαφονήσου, υπάρχει ένα νησάκι που κρύβει από κάτω του ένα μεγάλο μυστικό. Πρόκειται για το Παυλοπέτρι, μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις στο κόσμο, που η αρχή της ύπαρξής του φθάνει στα 5000 χρόνια πίσω.Το Παυλοπέτρι είναι μια μοναδική στο είδος της πόλη, με δρόμους, διώροφα σπίτια, μεγάλα δημόσια κτίρια, αποχετευτικό σύστημα και νεκροταφείο και όλα δείχνουν πως βυθίστηκε με τον τρομερό σεισμό του 375 μ.Χ. που απέκοψε και την Ελαφόνησο από την υπόλοιπη Λακωνία και Πελοπόννησο.

Ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να μαγεύει όποιον την αντικρίζει. Το 1967 ο Nicholas Flemming με το τμήμα εναλίων αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμου ερεύνησαν διεξοδικά την περιοχή και  το 1968 χαρτογραφήθηκε από ομάδα του πανεπιστημίου του Cambridge.

Η αρχαία πόλη του Παυλοπέτρι εκτείνεται σε έκταση περίπου 9 στρεμμάτων και τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η πόλη κατοικούνταν πριν το 2800 π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού και είχε σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.Είναι τέτοιο το διεθνές ενδιαφέρον γα την ελληνική Ατλαντίδα, που το 2011 έγινε ντοκιμαντέρ του BBC2 με τίτλο «Η πόλη κάτω από τα κύματα» και οι παραγωγοί κατάφεραν να την ξαναχτίσουν ψηφιακά.

«Είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου μπορείς κυριολεκτικά να κολυμπήσεις κατά μήκος ενός βυθισμένου δρόμου μιας αρχαίας πόλης ή να κοιτάξεις μέσα σε έναν τάφο», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής από το 2009, Δρ. Χέντερσον, στο ντοκιμαντέρ.Σχόλια