Εθελοντές από το Merate της Ιταλίας επισκέφθηκαν τους Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Λακωνίας


Την ανανέωση της πολύ καλής σχέσης με τους Εθελοντές Πυροσβέστες από το Merate της Περιφέρειας του Milano της Ιταλίας, επιβεβαίωσαν οι Εθελοντές Πυροσβέστες των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών της Λακωνίας, αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μετά τις επισκέψεις των Εθελοντών Πυροσβεστών της Λακωνίας στο Merate, κατά τις ετήσιες Πυροσβεστικές Εκδηλώσεις του εκεί Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού και την πολύ καλής σχέσης που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των πυροσβεστών των δύο περιοχών, ο Διοικητής του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού του Merate μαζί με εθελοντές και τις οικογένειές τους επέλεξαν  να κάνουν διακοπές στην Λακωνία.
Η πρώτη επικοινωνία πραγματοποιήθηκε την την προτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος η οποία είχε λάβει την πρόσκληση για συμμετοχή στις πυροσβεστικές εκδηλώσεις "Fire party" το 2015.

Λίγα λόγια για τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό στο Merate της Ιταλίας

Στο Merate μια μικρή πόλη της Ιταλίας με 14.500 κατοίκους από το 1845 έχει ιδρυθεί ο τοπικός Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός ο οποίος μετά από διαρκής προσπάθειες απέκτησε ιδιόκτητο χώρο στον οποίο κατασκεύασε κτίριο που στεγάζεται τώρα ο Πυροσβεστικός Σταθμός. Από το 1983 όπου και ιδρύθηκε ο σύλλογος φίλων του Εθελοντικού Σταθμού του Merate, με μέλη πολίτες όχι μόνο από το Merate αλλά και πρόσωπα από όλη περιφέρεια του Μιλάνο  ακόμα και από την Ελληνική ομογένεια εκεί.
Το αξιοσημείωτο του Σταθμού αυτού είναι η ετήσια εκδήλωση “Fire Party” που διοργανώνουν στις αρχές κάθε Σεπτεμβρίου και έχει  διάρκια 10  ημέρες. Στην εκδήλωση αυτή συμμετάσχουν αποδεχόμενοι πρόσκληση αντιπροσωπίες από διάφορες χώρες που έχουν αναπτύξει σχέσεις επικοινωνίας με τον Εθελοντικό Σταθμό. Κάθε μέρα έχουν ένα πλούσιο πρόγραμμα το οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη: Την επίδειξη πυροσβεστικών δράσεων και ασκήσεων, την παράθεση γεύματος και δείπνου ( που αποτελεί το βασικό έσοδο για τις ετήσιες και δημιουργικές ανάγκες  του Σταθμού) και μουσικές βραδιές για όλους του επισκέπτες της εκδήλωσης.
Παρακολουθώντας κανείς τις εκδηλώσεις αυτές  θα εντυπωσιαστεί με την πληρότητα των πυροσβεστικών ασκήσεων και την ταυτόχρονη ετοιμότητα του Εθελοντικού Σταθμού  για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού συμβάντος πυρκαγιάς ή άλλου.

Οι εργαζόμενοι εθελοντικά στην λυόμενη κατασκευή την κουζίνας , ( πολίτες του Merate κάθε ηλικίας και επαγγελματικής καταξίωσης που συμμετάσχουν στο “Fire Party” αποκλειστικά για να βοηθήσουν) ετοιμάζουν ταχύτατα γευστικά πιάτα σε μεγάλη ποικιλία για κάθε γούστο.
Η Διοίκηση του Εθελοντικού Σταθμού έχει την ευθύνη των φιλοξενουμένων και των καλεσμένων, κάνοντας ξεναγήσεις,  περιγράφοντας τις ασκήσεις και δημιουργώντας ένα   εξαιρετικό κλήμα φιλοξενίας τιμώντας έτσι όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Θα ήταν παράληψη και ατέλεια αν όλη αυτή η εκδήλωση δεν συμπεριελάμβανε τα παιδιά. Για τον σκοπό αυτό έχει ειδικά διαμορφωθεί χώρος, στον οποίο έχουν τοποθετηθείς κατασκευές που θυμίζουν ένα πλήρη στίβο πυροσβεστικών ασκήσεων με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό ειδικά για παιδιά. Δέκα περίπου   εθελοντές  πυροσβέστες με τα διακριτικά και τις στολές τους, περιμένουν του μικρούς επίδοξους πυροσβέστες για να διασκεδάσουν. Εκεί, ομάδες των 3 – 4 παιδιών εισέρχονται στην χώρο και ακολουθώντας με υπακοή τις οδηγίες των εθελοντών πυροσβεστών, περνάνε τα τέσσερα στάδια του πυροσβεστικού στίβου. Τα στάδια αυτά είναι : Ι) Αναρρίχηση, αναρρίχηση και αιώρηση ΙΙ) Αναζήτηση παιδικής κούκλας σε καιόμενο κτίριο, ΙΙΙ) Πορεία σε τούνελ, δοκός ισορροπίας, κίνηση σε φυσικά εμπόδια και IV) Κατάσβεση πυρκαγιάς αυτοκινήτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βλέμματα των επισκεπτών μαγνητίζονται από την πληρότητα αυτού του «στίβου μάχης» -θα μπορούσε να πει κάποιος- από τον επαγγελματισμό των εθελοντών αλλά  κυρίως και πάνω από όλα από τα ζωντανά, ανυπόμονα και χαρούμενα βλέμματα των μικτών επίδοξων πυροσβεστών.
Κορύφωση των εκδηλώσεων αυτών ήταν η πορεία σε μορφή παρέλασης όλων των τμημάτων του Εθελοντικού Σταθμού και των αποστολών από άλλες πόλεις του Εσωτερικού της Ιταλίας αλλά και του Εξωτερικού. Μια ιδιαίτερα όμορφη διαδικασία στην όποια ξεχώρισαν τα παρακάτω:
α) το παιδικό τμήμα πυροσβεστών με τον εκπαιδευτή τους,  
β) κατά το βάδισμα στους δρόμους, τις πλατείες και τα σοκάκια του Merate οι κάτοικοι είχαν βγει στα μπαλκόνια και τα πεζοδρόμια με τις εθνικές τους σημαίες,
γ) η Διοίκηση και οι επίσημοι καλεσμένοι δεν ήταν σε μία εξέδρα απλά για να χειροκροτήσουν αλλά συμμετείχαν στην πορεία αυτοί.
Όλοι μαζί για ένα κοινό σκοπό!
Όλοι μαζί για να περάσουν το μήνυμα πως η προστασία του τόπου τους από την πυρκαγιά και τα άλλα επικίνδυνα συμβάντα είναι υπόθεση όλων.

Με αυτές τις εμπειρίες  που αποκόμισαν οι Εθελοντές Πυροσβέστες και μας τις μετέφερε ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη του  Εθελοντισμού στην Λακωνία Αξιωματικός του Π.Σ. κύριος Κωνσταντίνος Γραφάκος, δεν θα μπορούσαν οι Λάκωνες Εθελοντές να μην έχουν τις καλύτερες των εντυπώσεων. 
Οι σχέσεις αυτές όμως είναι αμφίδρομες μιας και οι Λάκωνες Εθελοντές με πολιτισμό και αξιοπρέπεια μετέφεραν στο Merate εικόνες από την Ελληνική Φύση, την Μανιάτικη Ομορφιά και την παραγωγικότητα του δέλτα του Ιστορικού Ποταμού Ευρώτα. 
Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν να γίνει η Λακωνία προορισμός των Εθελοντών του Merate.
Η πρώτη συνάντηση ήταν στο Γύθειο και το ταξίδι ξεκίνησε!
Πρώτος σταθμός, ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός της Πετρίνας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.  Εκεί οι Εθελοντές Πυροσβέστες, μέλη του  συλλόγου Γυναικών και στελέχη του  Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας (του πρώτου που ιδρύθηκε στην Ελλάδα)  υποδέχθηκαν τους επισκέπτες.Μετά από την ανταλλαγή των χαιρετισμών και των πληροφοριών για τις εθελοντικές υπηρεσίες τους οι επισκέπτες δέχθηκαν δώρα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και αναμνηστικά του Εθ.Π.Σ. Πετρίνας. 

Δεύτερος σταθμός ήταν ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός της Μυρτιάς του Δήμου Ευρώτα. Ο Σταθμός με την μεγαλύτερη για τα Ελληνικά δεδομένα ιστορία και δράση υποδέχθηκε τον Ιταλικό Σταθμό των 170 και πλέων χρόνων λειτουργίας και προσφοράς  στην βόρια αυτή περιοχή της Ιταλίας.Ο Διοικητής του Εθελοντικού Σταθμού Μυρτιάς Πυρονόμος κύριος Τζανέτος Δαμιλάκος ο οποίος πρώτος είχε επισκεφθεί το Merate μαζί με πλήθος Εθελοντών Πυροσβεστριών και Πυροσβεστών αντάλλαξαν εμπειρίες και προτάσεις για μελλοντικές δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης. 

Στην πολύ καλή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών συνετέλεσε τα μέγιστα ο Εθελοντής Πυροσβέστης και φαρμακοποιός κύριος Παναγιώτης Μαστρογιαννάκος  ο οποίος με τις εξαιρετικές γνώσεις της Ιταλικής γλώσσας ανέλαβε την διερμηνεία. 
Ακολούθησε μικρή δεξίωση προς τιμή των φίλων Ιταλών Εθελοντών
Τα αναμνηστικά και τα δώρα προς τους επισκέπτες επιβεβαίωσαν την άριστη σχέση και τον πολιτισμό των Εθελοντών του Δήμου Ευρώτα.


Σχόλια