Ένα θερμό ευχαριστώ στους Εθελοντές Πυροσβέστες για την πυρκαγιά στον Παρασυρό

Ευχαριστήρια επιστολή του Επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης στην πυρκαγιά που απείλησε τον Παρασυρό, Επιπυραγού Κωνσταντίνου Γραφάκου προς τους Εθελοντές που συμμετείχαν.

12 ώρες μετά την λήξη την καταστροφικής πυρκαγιάς στη Μάνη, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω έναν έναν ξεχωριστά, τους πυροσβέστες που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, επιτέθηκαν στην πύρινη λαίλαπα με γνώση, τόλμη και αυτοπεποίθηση και τελικά οι πληγές από την πυρκαγιά στον Παρασυρό παρέμειναν επιφανειακές.
Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 2 Ιουλίου στις 18:06 που με απόφασή μου μετά από ενημέρωση του Δημάρχου κυρίου Πέτρου Ανδρεάκου και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άλλου προσωπικού, κάλεσα τον Εθελοντή Πυροσβέστη Λεωνίδα Περδικάρη  και τον Εθελοντή της Ε.Ο.Δ. Γιάννη Κληροδέτη να έλθουν μαζί μου με όσα άτομα μπορούν να βρουν για να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά που έμπαινε στον Παρασυρό. Αμέσως δέχτηκαν και αφού ανέφερα στο κέντρο της Υπηρεσίας μου την κίνηση αυτή, ξεκίνησα μαζί με ένα υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα που εκτός από τα δύο μέλη του πληρώματος ήταν μαζί και οι Εθελοντές Πυροσβέστες Γιώργος Πουλυμενάκος και Αντώνης Χρόνης.
Η κατάσταση απαιτούσε εκκένωση του χωριού, μετακίνηση των ατόμων σε ασφαλές σημείο και κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Οι δύο πρώτοι εθελοντές μαζί με την Εθελόντρια της Ε.Ο.Δ. Βικτώρια Δεμέστιχα και τον Εθελοντή της Ε.Ο.Δ. Αντώνη Μαρκάκο, με το που έφτασαν στο σημείο, κάναμε αμέσως εκκένωση κι έτσι εξασφαλίσαμε τους κατοίκους που σε αντίθετη περίπτωση θα κινδύνευε άμεσα η ζωή τους. 
Με τους άλλους δύο Εθελοντές και μαζί με τους Πυροσβέστες Δημήτρη Κουτάκο, Κώστα Αγραπίδη και  Σαράντο Κωστάκο, πέσαμε στη μάχη με τις φλόγες που είχαν πλέων μπει στο χωριό.

Στόχος : " Να μην μας καεί άνθρωπος, να μην μας καεί σπίτι". 

Κατάσβεση σε αυλές σπιτιών που είχαν ελιές, σε σημεία με συγκεντρωμένα καυσόξυλα για τον χειμώνα, σε χώρους με παλαιά οικοσκευή, σε οικόπεδα με ξηρή βλάστηση...
Τελικά ο σκοπός επετεύχθη!
Κανένας άνθρωπος με το παραμικρό πρόβλημα για την υγεία του.
Κανένα σπίτι με ζημιές (εντός οικίας) από την πυρκαγιά.

Με την τελική κατάσβεση από τους Πυροσβέστες μας Χρήστο Σακκά, Παναγιώτη Βαφάκο και Ευθύμη Αϊβαλιώτη, ακολουθώντας τις εντολές του Υποστρατήγου Συντονιστή Πάτρας και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Βασίλειο Ματθαιόπουλο (που έφτασε στην πυρκαγιά μετά από πολύωρο ταξίδι), παραδώσαμε το χωριό τους κατοίκους του λίγο μετά τις 3:00 το πρωί!




Απευθύνομαι στους Εθελοντές Πυροσβέστες με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση.
Σας ευχαριστώ θερμά και σας δηλώνω τον σεβασμό μου!
Χάρις σε  εσάς, και με την δική σας αυταπάρνηση, καταφέραμε και μειώσαμε στο ελάχιστο τις πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά στην Μάνη που έφτασε και πέρασε και από τον Παρασυρό.
Όλοι εμείς οι πυροσβέστες έχουμε καθήκον και αυτό κάναμε. Εσείς έχετε ψυχή, διάθεση και αίσθημα κοινωνικής προσφοράς!
Είστε ξεχωριστεί άνθρωποι και είναι τιμή μου που με εμπιστευθήκατε και πέσαμε όλοι μαζί στην φωτιά!
Σας ευχαριστώ πολύ!

Σχόλια