Χρήσιμες συμβουλές για το Πάσχα από τους Πυροσβέστες προς κάθε πολίτη

Πασχαλινές Συμβουλές Πυροσβεστικής (κεριά-ψησταριές)Πασχαλινές Συμβουλές Πυροσβεστικής για λαμπάδες, κεριά και κάρβουνα-ψησταριέςΛαμπάδες – Κεριά

Η λαμπάδα χρειάζεται λίγη προσοχή


– δεν αφήνουμε τις λαμπάδες ή τα κεριά να καίγονται χωρίς επίβλεψη


– τοποθετούμε τις λαμπάδες όρθιες και σε άκαυστη και σταθερή βάση

– τοποθετούμε τις λαμπάδες ή τα κεριά μακριά από εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, ξύλα, έπιπλα, βιβλία κ.λπ.

– δεν μετακινούμε ένα κερί, όταν είναι ακόμα αναμμένο ή ζεστό

– δεν αφήνουμε τις λαμπάδες ή τα κεριά να καούν εντελώς

– αφαιρούμε τις συσκευασίες από λαμπάδες και κεριά πριν τα ανάψουμεΣε χώρους με συνωστισμό κρατάμε τις λαμπάδες ή τα αναμμένα κεριά, σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς μας και σβήνουμε τη λαμπάδα ή το κερί μας εάν το θεωρήσουμε απαραίτητο.
Κάποιες λαμπάδες ή κεριά περιέχουν εύφλεκτα υλικά μέσα στο σώμα τους, π.χ. αποξηραμένα λουλούδια. Χρειάζεται προσοχή, για να μην αναφλεγούν αυτά τα υλικά.


Προσοχή στις μικρές ηλικίες. Επιτηρούμε τα παιδιά καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες με εύφλεκτα υλικά και υπάρχει κίνδυνος να καούν, συνηθέστερα, τα μαλλιά τους.
Στις παιδικές λαμπάδες, τα παιχνίδια που είναι τοποθετημένα πάνω σ’αυτές βρίσκονται πολύ κοντά στη φλόγα και μπορεί ανά πάσα στιγμή, να πιάσουν φωτιά.Οι λαμπάδες και τα διακοσμητικά κεριά, πρέπει να φέρουν σε κάποιο εμφανές σημείο τους οδηγίες ασφαλούς χρήσης.

Συμβουλές για τα κάρβουνα ψησίματος – ψησταριές και σούβλες


Το Πάσχα δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ψησταριές και τις σούβλες. Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα αποτελούν σοβαρή αιτία εγκαυμάτων και πρόκλησης πυρκαγιών.
Όταν τοποθετούμε τις σούβλες σε υπαίθριο χώρο να είναι καθαρός περιμετρικά από εύφλεκτα υλικά (σκουπίδια, ξηρά χόρτα κ.τ.λ.), αλλά και σε απόσταση ασφαλείας από τέντες ή άλλα αντικείμενα, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.


Να μην γίνεται απόρριψη κάρβουνων σε κάδους .

Οι χρήστες δεν πρέπει να απομακρύνονται από τους χώρους ψησίματος εάν δεν έχουν βεβαιωθεί ότι τα κάρβουνα έχουν σβήσει εντελώς διότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιά.

Κείμενα:     Η συντονιστική ομάδα του Συνδυασμού "Πρώτα Πυροσβέστες"

Χρήσιμες συμβουλές από τους Πυροσβέστες προς κάθε πολίτη.

    

Σχόλια