Δήμος Ανατολικής Μάνης σε κοινή πορεία με την Π. Υ. Γυθείου



Με την ανατολή του 2017 και κατά την διάρκεια της προετοιμασίας για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου δέχεται με χαρά άλλη μια απόδειξη της στενής και αδιάρρηκτης σχέσης της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Θεωρητικά,  είναι νομοθετημένη υποχρέωση, η απόλυτη συνεργασία των δύο φορέων στην αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και πυρκαγιών, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά αυτή η υποχρέωση είναι … στα χαρτιά.
Στην περίπτωση του Δήμου Ανατολικής Μάνης η θεωρία αποδεικνύεται και εφαρμόζετε με πράξεις.
Στις 2 Μαρτίου 2017 σε μια λιτή και απέριττη τελετή, 28 Εθελοντές Πυροσβέστες από την Δημοτική Ενότητα Σμήνους του Δήμου Ανατολικής Μάνης παρέλαβαν από τον Δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο και τα  αιρετά στελέχη του  Δήμου, στολές υποδήματα και Μέσα Ατομικής Προστασίας προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους στον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Β’ Τάξης στην Πετρίνα.



Την ευθύνη της τελετής είχε ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Γυθείου Επιπυραγός κ. Κωνσταντίνος Γραφάκος, στην οποία παρευρέθησαν, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου Αντιπύραρχος  κ. Χριστόδουλος Παπαμιχαήλ, ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Λυροφώνη, Δρακουλάκου, Σεψάκος, Καπασούρης, Κουμεντάκος, Λεβετζόνης, η Πρόεδρος της Τ.Κ. Πετρίνας Αλεξία Βρουλίτη και ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Dr Αναργυρος Μαριώλης.

Ένθερμη και ουσιαστική υποστήριξη υποσχέθηκε και για την συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Ανδρεάκος  ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του εξήρε το έργο που επιτελείται στην διαδικασία ολοκλήρωσης και λειτουργίας   του Εθελοντικού Σταθμού από την Πρόεδρο της Τ.Κ. Πετρίνας, τον Υποδιοικητή της Π.Υ. Γυθείου και φυσικά τους εθελοντές τους οποίους συνεχάρη.

Ο Διοικητής κ. Παπαμιχαήλ εξέφρασε την βεβαιότητα της καλής συνεργασίας και την σιγουριά ότι η εκπαίδευσή και η κατάρτιση των εθελοντών ήταν αρίστη από Υποδιοικητή και εκπαιδευτή τους κ. Γραφάκο, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η πυρκαγιά πάντα θέλει προσοχή, σεβασμό και άμεση επέμβαση και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με την υπόσχεση ότι η Π.Υ. Γυθείου είναι και θα είναι κοντά στον κάθε έναν Εθελοντή Πυροσβέστη.

Τον εντυπωσιασμό του δεν έκρυψε ο Διευθυντής του Κ.Υ. Αρεόπολης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τέτοιες προσπάθειες από τόσο μικρές κοινωνικές ομάδες είναι αξιέπαινες, μακάρι να τις χρησιμοποιούσαν ως παράδειγμα και άλλες περιοχές και τέλος σημείωσε το γεγονός ότι η Π.Υ. Γυθείου δρα δημιουργικά και με βασική αρχή την πρόληψη με κάθε γωνιά της περιοχής που έχει την ευθύνη.

Με ζωγραφισμένη  την ευχάριστη διάθεσή τους όλοι οι Εθελοντές παρέλαβαν τον εξοπλισμό τους που αποτελείτο από παντελόνι και χιτώνιο μάχιμης στολής πυρόσβεσης, πυροσβεστικές μπότες, γάντια, προσωπίδα και φίλτρα, πυροσβεστικό κράνος, προστατευτικά γυαλιά και επενδύτη πυρκαγιάς .
 Όλα τα υλικά πληρούν τις πιστοποιήσεις   που προβλέπονται από το Πυροσβεστικό Σώμα και είναι απαραίτητα για την ασφαλή διεξαγωγή της υπηρεσίας τους.

Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή Τιμητικού Διπλώματος για την ολοκλήρωση 16 ετών ευδόκιμης εθελοντικής προσφοράς στην Π.Υ. Γυθείου στον Εθελοντή Πυρονόμο Γιαννακάκο Πέτρο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια ακούραστα δηλώνει το ΠΑΡΟΝ σε πολυάριθμα συμβάντα αλλά και στις βάρδιές την Υπηρεσίας.

Μετά την παράδοση των υλικών όλοι οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν από τον κ. Γραφάκο στο κτίριο του  Εθελοντικού Σταθμού όπου εξεπλάγην θετικά για άλλη ναι φορά αφού άκουσαν τον κ. Ανδρεάκο να δηλώνει την ενίσχυση με πρόσθετα υλικά και εξοπλισμό στον Πυροσβεστικό Σταθμό.


Τα εγκαίνια του 5ου Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού στην Ελλάδα είναι πλέον ορατά, καθώς η κούρσα της ολοκλήρωσης έχει μπει στην τελική  ευθεία. Στη δημοσιογραφική μας ομάδα έχουν φτάσει ήδη οι πληροφορίες ότι εκφράζουν την ανάγκη να μάθουν και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ένταξης στην δύναμη του Εθελοντικού  Σταθμού κι άλλοι πολίτες κάτοικοι της περιοχής, επιβεβαιώνοντας την άποψη του εμπνευστή της ιδέας κ. Γραφάκου, ότι με την ενημέρωση ενεργοποιείτε ο κόσμος και διαπιστώνει την αξία της πρόληψης, της έγκαιρης αντιμετώπισης και της  συμμετοχής των πολιτών στην Πολιτική Προστασία.

     

Σχόλια