Το Χαμόγελο Του Παιδιού και η Πυροσβεστική έγιναν μία παρέα


Την πρόσκληση από την Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πετρίνας κυρίας Βρουλίτη Αλεξίας απ εδέχθησαν ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Πετρίνας και το Χαμόγελο του Παιδιού που ένα από τα τμήματά του βρίσκετε αυτή την περίοδο στο σπίτι του Χαμόγελου στα Καλύβια του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Η Πρόσκληση αυτή αφορούσε στην ψυχαγωγία με πυροσβεστικά δρώμενα, ενημέρωση και εκπαίδευση από τους Πυροσβέστες για τα παιδιά από το χαμόγελο του παιδιού αλλά και από την Πετρίνα.
Όλα τα συγκεντρωμένα παιδιά παρακολούθησαν μαζί την ενημέρωση από τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Επιπυραγό κύριο Κωνσταντίνο Γραφάκο που με ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο περιέγραφε τα εργαλεία και τα μέσα πυρόσβεσης και προστασίας των Πυροσβεστών, τους εξιστορούσε γεγονότα από πυροσβεστικές επεμβάσεις και απαντούσε υπομονετικά σε κάθε παιδική απορία.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η τάξη και ο επαγγελματισμός από τους Πυροσβέστες κυρίως Εθελοντές  που συμμετείχαν στην ιδιαίτερη αυτή δράση.
Όλα τα παιδιά με χαμογελαστά πρόσωπα γεμάτα   ενθουσιασμό και έκπληξη μετά την ενημέρωση, έπιασαν με τα χέρια τους τα πυροσβεστικά εξαρτήματα και για μερικά λεπτά έγιναν πυροσβέστες  «επί τω έργω» μιάς και συνέδεσαν πυροσβεστικούς σωλήνες, έβαλαν αυλούς και έριξαν νερό σαν να κάνουν κατάσβεση.
Στο τέλος όμως ήταν η έκπληξή!
Μετά από μια ξεχωριστή και πολύ λεπτομερής ενημέρωση για την χρήση του πυροσβεστήρα και την κατάσβεση πραγματικής πυρκαγιάς, ο κύριος Γραφάκος μας έμαθε να χρησιμοποιούμε σωστά τον πυροσβεστήρα και να σβήνουμε την φωτιά. Ήταν αδιανόητο έως την στιγμή που το διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να σβήσουμε την φωτιά στην αρχή της μέσα σε 3 έως 4 δευτερόλεπτα.
Όλα τα παιδιά θέλησαν να πιάσουν τον πυροσβεστήρα και να σβήσουν με την σειρά τους την πυρκαγιά στον μεταλλικό κάδο που είχαν φέρει οι Πυροσβέστες. Κάθε ένα μετά την κατάσβεση δεχόταν τα χειροκροτήματα από τα υπόλοιπα και ο ενθουσιασμός του ήταν χαρακτηριστικός.
Πραγματικά ήταν ένα διαφορετικό απόγευμα για όλους μας.

Απλόχερα δίνουμε τα συγχαρητήριά μας σε όλους όσους είχαν την ιδέα και συμμετείχαν στην πολύ χρήσιμη αυτή δραστηριότητα.
Φωτογραφίες:  Τάσος Κακούρος
Ελένη Τζανετάκου – Δράσεις Πολιτών

Σχόλια